pocitadlo

OGN Cube TWO – létající prototypy

Trvalo to nějakou dobu, ale čekání se snad vyplatilo. První dva prototypy OGN Cube TWO byly ověřeny jak na zemi, tak ve vzduchu a v tuto chvíli už mohu hrdě ohlásit, že fungují spolehlivě za všech rozumných podmínek a mohou být směle vypuštěny do luftu mezi kumuly! 🙂

Krabičky jsou navrženy a postaveny ve dvou variantách. Ta první je určená speciálně pro závody a obsahuje interní baterii. To vyžadovalo vymyslet a odladit obvod pro nabíjení a její ochranu což bylo zárověň způsobilo zdržení a vyústilo v takto pozdní vypuštění až v téměř třetině sezóny.

OGN Cube TWO „Competition“ se zabudovanou baterií

Závodnický tracker má na čelní straně přepínač určený k zapínání a vypínaní  a mikro USB konektor pro nabíjení baterie z 5V zdroje či nabíječky na telefon. Ze dvou indikačních diod loňského modelu se stala jedna, která plně dostačuje k zobrazení stavu zařízení (GPS fix, vysílání & příjímaní). Kapacita baterie je 1070mAh a při plném nabití vydrží přibližně 30 hodin.

Druhá varianta je určena pro pevné zabudování do letadla. Je napájena přes standardní konektor RJ45, přičemž je možné použít přímo palubních 12V z baterie. K dispozici je dále možnost ovládání vysílacího režimu přes třípolohový přepínač – normální režim vysílání, závodnický režim (competition flag) a pro případ nutnosti i zákaz vysílání s tím, že příjem není omezen.

K výše popsanému přibyl navíc slot pro mikro SD kartu pro záznam letů, pro zálohu a případné další využití – například jako logbook. Nicméně tato funkcionalita není ještě implementována a přijde s některým budoucím updatem firmwaru.

Obě verze jsou pak vybaveny modrým zubem (= bluetooth) pro možnost připojení k navigaci v telefonu či PDA a zobrazení informací o okolním provozu přímo v navigačním softwaru. BT je taktéž využit i pro snadnou a jednoduchou instalaci aktualizací OGN krabičky.