pocitadlo

OGN CUBE 3 – prototyp 1

Během vánočního „volna“ jsem se konečně přestal věnovat práci a našel nějaký ten čas na relativně malou, ale dlouho odkládanou změnu návrhu a vylepšení trackeru. Tou změnou se především rozumí náhrada lineárního regulátoru v napájecím zdroji, která znamenala neskutečné plýtvání energií z baterie (a obšťastnila mě dvěmi přílety na letiště bez rádia a navigace). Zdroj je nahrazen DC-DC měničem s pracovním kmitočtem lehce přes 1MHz, se kterým se doufám vyhneme rušení rádia, či jiným neočekávaným vedlejším efektům.

Druhým vylepšením, či spíše novou featurou je slíbený akcelerometr a gyroskop. V tuto chvíli je možné desku osadit dvěmi variantami – MPU-6500 nebo MPU-9250. Borci a borky z Invensensu odvedli dobrou práci především v tom, že patice obou součástek je (až na jednu nožičku) naprosto totožná. A ta jedna nožička může být snadno připojena překlenutím JP3 na spodní straně desky, podle toho, který z nich bude osazen.

Třetí a takovou malou třešničkou na dortu je podržení nejaktuálnější pozice v GPS miniaturním superkondenzátorem, který by měl udržet zálohované napájení navigačního modulu při výpadku napájení po dobu přibližně 12 hodin.

Routování destičky byla celkem divočina, protože do návrhu opět přibyla spousta součástek a jejich spojení zatím co plocha pro jejich umístění nebyla zase až tak moc nafukovací. Takže jsem si štedrý den a den před ním a po něm pěkně užil. Myslím, že víc dalších součástek či změn se tam už nevleze..

Navíc je tu jedna věc, která mě poněkud znervózňuje. Zamýšlené MPUčka jsou jak na Arrowu, tak i Farnellu označené jako nevhodné pro nové návrhy, takže jen doufám že tu s námi ještě nějakou dobu vydrží. Během toho se taky ukáže, zda bude akcelerometr nějakým způsobem užitečný či vůbec ne.

Prototyp byl odeslán do výroby 27. prosince a tak přepokládám, že někdy v půlce ledna bych jej mohl začít osazovat. Přitom zjistím, kolich dalších chyb jsem na desce udělal a věcí zapomněl. A nebo, že se mi to konečně jednou podařilo napoprvé 🙂

A až bude toto hotovo, začnu hledat někoho, kdo ty destičky vyrobí a osadí mašinou, protože jak jsem říkal loni – už nikdy nebudu tolik desek pájet ručně!! 🙂