pocitadlo

OGN Logbook IV

V logbooku jsou schované mazané detaily, o kterých jste doposud ještě nejspíš neslišeli. Tentokrát se dozvíte o dvou nových užitečných záležitostech, které by se vám mohly někdy hodit a určitě i líbit.

Maximální výška ve vleku

Toto je spíš záležitost pro vlekaře, kteří jdou vlekat někam do světa. Na mnohých letištích za kopečkama nezaplatíte dobu vleku, ale spočítají vám částku za vlek z výšky vypnutí. Již přibližně dva roky lze stáhnout přehled dne konkrétního letiště ve formě .csv souboru, který můžete naimportovat buď přímo do FlightOfficu (pokud jste se k tomu v aeroklubu někdy dostali) nebo jednoduše otevřít například v LibreOffice Calcu nebo nějakém jiném tabulkovači (jo, třeba v Excelu). K soboru se dostaneje vcelku jednoduše – je ke stažení nahoře v hlavičče stránky.

Zaznamenanou výšku vypnutí (maximální výšku onoho letu) pak najdete ve sloupečku R, v hlavičce označeného jako MAX_ALT.

Je samo sebou, že logbook zaznamená tyto informace pouze v případě, kdy je na palubě nějaká trackovací krabička (OGN, mode-S odpovídač, flarm, SafeSky app, nebo možná ještě něco jiného) a na letišti je dobré pokrytí OGN (nebo jinou sítí), ideálně až na zem.

Zobrazení více letů na mapě

Toto je featurka, která ležela na poličce v plánovacím deníčku už hodně dlouho. Je užitečná pro případy, kdy chcete porovnat svůj let s letem kamaráda, který letěl tu samou trať, nebo jste se aspoň cestou někde potkali. Lze zde krásně vidět, kdo volil jakou stopu, kde jste se mohli vidět (a třeba ani neviděli), potkat ve stoupáku a kdo jak pokračoval dál po jiné řadě, protože se mu ta jeho zdála samozřejmě lepší.

Přidat let lze v náhledu mapy velkým plusem v modrém kolečku vpravo nahoře. Implicitně vám to nabídne datum a místo startu již zobrazeného letu, ale snadno si tyto údaje můžete změnit a tak přidat let začínající na jiném letišti, nebo i třeba svůj vlastní z předchozích dnů. Pouze je třeba myslet na to, že lety nejsou uloženy nekonečně dlouho a tak koncem léta už tam určitě nenajdete svá pětikila ze začátku sezóny. Tož enjoy! 🙂