pocitadlo

KRT2 Bluetooth adaptér

I když to už může znít jako klišé, nedostatek součástek mě přiměl vrátit se k jednomu pěknému, ale již nějakou dobu v pověstném šuplíku ladem ležícímu projektu – adaptéru pro krtka. Motivace je jasná a zřejmá: Před pěti lety jsme byli donuceni vyměnit naše perfektně fungující rádia za jiná kvůli přechodu na frekvenční rozteč 8,33 kHz a od té doby je doslova utrpení uložit cokoli do paměti stanic. Každé jaro se ve všech hangárech po celém vesmíru odehrává ta stejná scéna, ve které se nešťastní piloti pokoušejí aktualizovat z nějakého neznámého důvodu neustále se měnící frekvence ve svých milovaných radiích KRT2, jejichž ovládání vymyslel odobně sám Herr Belzebub. A následně po zbytek sezóny pak všichni odmítají provádět jakékoli další úpravy, protože frustrace dosahuje nebetyčných výšin (odborně se tomu prý ríká bad UX, user experience) . Takže někdo s tím už konečně musel něco udělat! B-)

K našemu štěstí vytvořili konstruktéři rádia KRT2 prográmek, který nazvali „KRT2 Manager WinXP“. Tento používá již mnohdy neexistující sériový port našich starších počítačů k nahrání seznamu stanic do rádia přes příslušný kabel, který má dnes snad už jen Dorota Máchalová. Navíc se nám ovšem nechce nosit rádio k počítači, ani počítač do hangáru, proto vznikla aplikace KRT2 Bluetooth pro androidí telefony, která nám s tím značně pomůže. A díky kamarádovi s aktivním vývojářským účtem si ji můžeme snadno stáhnout přímo z obchodu PLAY.

Samotný adaptér je pak krabička, která přijde mezi rádio a konektor, který tam již je. Není potřeba žádná sofistikovaná instalace – stačí jej jen zapojit a zajistit obě strany dobře pasujícími zobáčky.

Po zapnutí rádia spárujete svůj androidí telefon s bluetooth adaptérem, spustíte aplikaci, nakonfigurujete svůj vlastní seznam frekvencí, vyberete vhodné bluetooth zařízení a nahrajete svou konfiguraci do rádia. Hotovo. Prostě je to tam!! 🙂

Pořadí stanic v seznamu lze změnit přetažením řádků v tabulce seznamu frekvencí nahoru a dolů. Více seznamů je hodí v případě, kdy často cestujete po soutěžích nebo když kamarádi z aeroklubu chtějí mít jinou sadu frekvencí než vy. Kompletní seznamy lze exportovat do .csv souboru pomocí tlačítka sdílení, zatímco jejich import je třeba provést odesláním souboru do aplikace („Odeslat do */*“).

Rád říkávám, že jedna KRT2 Bluetooth krabička patří do každého aeroklubu, aby se všechna rádia dala snadno nastavit už na začátku sezóny a později s nimi už nebyly žádné další potíže. Ale využít se dá samozřejmě i jinak.. A protože jsem jich udělal doslova hromadu (nojo, tak jen hromádku), jsou již teď k dostání u Horsta Fuchse v oddělení Choose and Buy 🙂