pocitadlo

Antény, antény, a zase jenom antény!

Tento příspěvek jsem plánoval napsat už loni v únoru, ale .. tak nějak to nevyšlo a proto jsem se k tomuto tématu dostal až po krapet delší době. Na sklonku pozimu roku 2019 jsem poprosil kamaráda Zdenka, který má přístup ke spektrálnímu analyzátoru a hlavně jej umí používat, jestli by mi proměřil několik antén, které jsem zakoupil především pro experimentální účely. Výsledky měření jsem pak skoro rok nosil všude s sebou v batohu a právě teď se naskytla vhodná chvilka vás s nimi konečně seznámit 🙂

Anténa č.1

Toto je prvotní anténa, která byla použitá na krabičkách CUBE ONE. Celkem dlouho jsem hledal anténu na 868 MHz, která by se hodila k malé krabičče, kterou potřebujete schovat pod palubku do míst, kde není moc místa a přitom, aby nebyla zastíněná konstrukcí kříbku. Čirou náhodou jsme na ni s Martinem (PK) a Vencou (ten volačku nemá) narazili na Ampéru na jednom stánku, kde jsem ji téměř utrhl z výstavky a dožadoval se okamžitého vydání. Vlastně jsem až doteď ani pořádně nevěděl, u stánku jaké firmy to tehdy bylo. Měla červené logo a .. Byl to Sectron a typ antény byl AO-AGSM-TG09.

Anténa č.1: dodnes létá na krabičkách CUBE ONE

No co vám mám povídat? Byla to láska na první pohled! Malinkatá, s ohebným kolínkem, SMA konektorem, údajně pro pásmo 868 MHz, no úžasná. A když je krásná, tak musí přece i dobře fungovat. Nebo ne? Ale ano, funguje vcelku velmi dobře (alespoň air-to-ground). V CUBE1 měla navíc protiváhu z pocínovaného plechu pod tišťákem uvnitř krabičky, což je možná onen vliv, co vyvažuje její nevyváženost:

Vlastnosti antény č.1

Značka M1 je přibližne kolem 730 MHz (my potřebujeme 868) a oněch 868 MHz je až daleko vpravo (M2). Umístění a ohyb kolínka má nečekaně značný vliv na její vlastnosti – červená čára je anténa v narovnaném stavu, bleděmodrá je ohnutá v úhlu 90 stupňů a spodní zelená (ta tmavší) je se šrubovákem přiloženým ke kovovému prstýnku SMA konektoru (což je možná i ten vliv protiváhy). Jak to komentoval Zdenek? „Pěkná, ale tak pro děti na hraní!“.

Anténa č.2

CUBE2 potřebovala novou anténku, tedy především proto, že jsem už nevěděl, odkud byla ta předchozí. Jako ovbykle, zabralo to spoustu času a probdělých nocí strávených nikoliv u škopku ale porovnáváním různých typů, velikostí, výrobců a téměř i barev, až jsem u SOS Electronic narazil na 2J010. Skutečný klenot mezi drahokamy 🙂

Anténa č.2: aktuálně používaná pro CUBE2 a CUBE3

Pohádka o anténkách sotva začala a já ji už teď poněkud pokazím – tato krasavica je nejlepší ze všech v celém tomto přehledu. Funguje velmi pěkně na 868 MHz – koukněte na markery M2 a M3 (-16 a -23dB); M1 je v poloze 903 MHz. Spodní zelená linka je opět s přiloženým sroubovákem, přičemž jeho vliv je víceméně zanedbatelný. Anténa má skutečně nejlepší přizpůsobení pro naše pásmo, což jí umožňuje vidět ostatní kluzáky na vzdálenost 5-7 km ve všech směrech kolem přijímače (na toto má samozřejmě vliv i vzájemná poloha a orientace obou kluzáků).

lastnosti antény č.2

Anténa č.3

Další kousek s ohýbatelným kolénkem. Vypadá jako wifi, ale není to wifi. Její výkony jsou ale velmi chabé. Po přiložení šroubováku k zemi nemělo znatelného efektu, ovšem jeho blízkost k ohybu už ano. Její vlastnosti se ještě zhoršily po přiložení ruky do blízkosti až to stavu úplné nepoužitelnosti. Je to krám. Víc k tomu nemám.

Anténa č.3: slabá jak čaj
Vlastnosti antény č.3

Anténa č.4

Má osobní favoritka. Jednou mi možnila mi sledovat letadlo ve vzdálenosti 23 km (air-to-air) ve chvíli, kdy jsem měl trochu času si za letu hrát s LK8000. A je možné, že se vyskytly i vzdálenější cíle (možná by nebylo špatné tuto informaci přidat do záznamu). Za normálních podmínek je schopná spolehlivě přijímat data z letadel vzdálených 5-10km, což ji dělá ještě skvostnější než č.2. Nicméně je poněkud neskladná a je celkem problém ji někam napasovat v kabině, obzvláště tak stísněné jako je LS1 (ale ani v osmě to nejspíš nebude zádný med ;)).

Anténa č.4: dobrá jak cyp

Železné předměty v její blízkosti nemají téměř žádného vlivu. Stejně tak i další objekty kolem jejího kořene a těla. Přizpůsobení na 868 MHz je sice o něco horší, než v případě antény číslo 2, ale díky svým rozměrům bude mít větší zisk. Na grafu níže je marker M2 na 868 a M1 na 920 MHz.

Vlastnosti antény č.4

Podobně jako anténa číslo 3 byla i tato koupena od číňana, což jí sice dává pěknou cenovku, ale zárověň přináší vsechny ty čínské problémy jako nekonzistentnost v opakovatelnosti a pravděpodobnosti doručení. A to teď ani nemyslím na celní a daňové poplatky, které nás údajně čekají od roku 2021. Některé další antény (zcela jiné typy) pořízené od ťamana totiž potřebovaly manuální doladění (ke kterému je opět potřeba spektrák) a i tak nakonec skočily ve smetí. V tomto případě jsem možná narazil na dobrý kus, možná na dobrý zdroj, nikdo neví. Ale je skutečně magnifique! 🙂

Anténa č.5

V Toužimi na T-CUPu 2019 jsem v Cirrusu u Kádi narazil na zjevně sektorovou, samodomo dělanou anténu, kterou měla u Flarmu a velmi si ji pochvalovala (a škoda, že nevěděla, kdo ji udělal, hned bych ji přidal do testu). To, že byla sektorová, usuzuji nejen z jejího tvaru (antény), ale i z toho, že údajně jdou vidět spiše okolní letadla, která jsou nad čumákem než po ním. Někde bych měl mít ještě fotku, ale jsou to holt dva roky. Nicméně i z tohoto důvodu jsem se rozhodl pořídit anténu jiné konstrukce než všesměrovou, tentokráte i s dvoumetrovým kabelem umožňující snadnější umístení někde na nebo pod haubnu.

Anténa č.5

Bohužel je v tomto případě velmi znatelný vliv kabelu na její vlastnosti. Je naladěná pro pásmo někde kolem 900 MHz, ale navíc je velmi silně ovlivněná materiálem a rozměrem předmětu, na kterém je umístěna. Takže negativ.

Vlastnosti antény č.5

Sečteno a podrtženo

Zdá se, že anténa č. 2 má nejlepší přizpůsobení pro pásmo, které potřebujeme pro naše hraní si s OGN krabičkami, zatím co anténa č. 4 poskytuje nejlepší dosah v luftě mezi letadly. Obě mohou poskytovat docela slušné výkony, především pokud jde o rozsah a spolehlivost příjmu dat. Proto jsem pro jejich další smělé využití. Problémem ovšem je, že anténa číslo 2 není v tuto chvíli k dispozici (jako spousta dalších součástek celý poslední rok) a tak přemýšlím nad zakoupením dalších vzorků typu 4 a jejich porovnáním, zda mají všechny kusy alespoň stejné nebo podobné vlastnosti jako ten jeden, který už mám. Nákupy věcí z Číny jsou ovšem značně ošemetná věc. Ať tak či onak, určitě dám vědět jako to všechno dopadlo 🙂