pocitadlo

OGN logbook II

Vánoční „prázdniny“ mi konečně uvolnily ruce a tak se s vámi mohu podělit o informace o některých nových funkcích implementovaných do webu a enginu OGN logbooku. Prvního, největšího a nejcennějšího přírůstku jste si dozajisté již všimli. Kliknutím na malou lupu 🔍 na řádku letů můžete podrobně prozkoumat trať onoho konkrétního letu!

Je tu však však jedno omezení. K letovým záznamům lze přistupovat pouze po dobu 24 hodin po přistání sledovaného letounu, neboť zásady využití dat z OGN sítě omezují interval, po který je možné s nimi nakládat. To nám (pravděpodobně) brání uchovávat data déle, protože si opravdu nejsem jistý, jak správně naložit s interpretací výrazu „data redistribution“. Navíc dlouhodobější ukládání takového množství letových dat by stejně rychle zabralo veškeré dostupné místo na disku našeho serveru. To má za následek, že se veškerá letová data po tomto časovém limitu automaticky zahodí. Někteří z nás by se sice rádi podívali v historii svých letů i na záznam, kudy jsme letěli, na druhou stranu takto veřejně přístupné záznamy by mohly i způsobit nepěknou paseku v případě zneužití. Co si o tom myslíte? Jak přistupovat k ukládání letových záznamů?

Na druhou a docela užitečnou novou funkci lze narazit při výběru data v záhlaví. Aby se toto políčko zobrazilo, musíte nejprve vybrat svoje letiště nebo nějaké letadlo.

Volba data pro zvolené letadlo nebo letiště

Původně to měl být všestranný nástroj pro výběr rozsahu datumů ve smyslu od-do, ale zjevně nejsem tak dobrý webdesignér, jak bych potřeboval, nebo jsem doufal, že kdy budu. Možnost výběru rozsahu dnů, tedy kompletního víkendu nebo dokonce celého týdne, je tu s námi informovanými uživateli již nějakou dobu, ale stále není dostupná tak nějak snadněji přímo uživatelského rozhraní. Ale pořád je tu možnost poladit URL ručně, jako například v této ukázce: https://logbook.ibisek.com/loc/LKSU/2021-06-13/2021-06-16. Pouze mějte na paměti, že maximální rozpětí pro zobrazení historie je omezeno na 14 dní, aby se odlehčilo databázi nebohého raspberry.. aspoň trošičku.

Další velkou novinkou na backendu, zejména z hlediska výpočetního výkonu, bylo opuštění pythonovských vláken ve prospěch modulu multiprocessing. Možná jsem věděl (ale nikdy předtím jsem si to asi neuvědomil), že pythonní GIL (global interpreter lock) neumožňuje paralelně spouštět pythonní vlákna na více jádrech CPU paralelně, jako to nativně umí spousta jiných programovacích jazyků. To, že všechna vlákna běžela na jedinném jádře způsobovalo dlouhá zpoždění ve zpracování beaconů (beacon = informace o poloze a stavu letadla) a to především ve chvílích největšího plachtařského (ale samozřejmě i motorářského) provozu. Kapacita real-time zpracování dosahovala svého vrcholu při 168 tisících beaconech za minutu zatímco všechny další příchozí beacony čekaly ve frontě na zpracování dalších klidně až 10 hodin. Knihovna multiprocessingu tedy zajistí navýšení kapacity zpracování beaconů, ale na druhou stranu zase aktivně brání rozumnému procházení kódu v debuggeru. A právě proto je teď backend napsán tak, aby se v závislosti na režimu spuštění aplikace používaly buď vlákna nebo multiprocesing. Koho by to zajímalo více, může se vesele pustit do zkoumání zdrojáků na GitHubu.

Například takto lze detekovat výkonnostní problémy OGN logbooku. Oranžové tečky v horní polovině grafu představují počet beaconů čekajících ve frontách ke zpracování. Všimněte si, jak po poledni, kdy se většina kluzáků již dostala do vzduchu, fronta náhle narostla. Zelené tečky pak ukazují aktuální počet příchozích beaconů každou minutu. Ve spodní části grafu poté můžete shlédnout aktuální stav zpracování příchozích beaconů každou sekundu rozdělených podle protokolů – OGN/ICAO/FLARM.

Novinkou na úvodní stránce je zobrazení provozu z celého světa. To bylo zpočátku omezeno na region, ze kterého pocházíte, na základě nastavení jazyka vašeho webového prohlížeče. Proto jsme my a šalení viděli primárně jen lety uskutečněné z ČR+SR, seveřani Norsko, Švédsko, Finsko, skopčáci a rakušáci jen dění v říši, pšonci v pšonsku a frantíky nejspíš nezajímali angláni a naopak. Ale nakonec přece jen někteří z nás mohli chtít nahlédnout do toho, co se děje v Čile, Namibii nebo na Novém Zélandu, obzvláště teď v zimě.

Databáze letišť byla rozšířena na neuvěřitelný počet 25262 záznamů přidáním mnoha dalších letišť v Austrálii, na Novém Zélandu a především tisíců severoamerických letišť. Za to vřele děkujeme Johnovi, nejspíš z emeriky 🙂

Jednou z posledních zde popsaných novinek OGN logbooku je podpora zpracování beaconů protokolu SafeSky jako dalšího hned vedle OGN, ICAO a FLARMů . Zdá se totiž, že tento provoz nabírá na síle a uvidíme, jak se mu bude dařit i v příští sezóně. A třeba nám zvědavcům to k něčemu nakonec taky bude.

Tož to by bylo k OGN logbooku pro tentokrát všechno. O tom, co de děje s krabičkama OGN CUBE vám povykládám příště. Protože i tam se furt, i když teď o něco pomaleji, něco děje! 🙂